تهران- ایرناپلاس- کارشناسان میگویند آموزش در مهدکودکها باید ویژگیها و استانداردهایی داشته باشد که در بسیاری از مواقع جدی گرفته نمیشود. در واقع مهدهای کودک و پیشدبستانیهای ما فقط در ویترین با استانداردهای دنیا مطابقاند.
دانشمندان میگویند ۹۰ درصد رشد مغزی کودکان در شش سال نخست زندگی اتفاق میافتد؛ موضوعی که باعث میشود اهمیت آموزش در این سنین دوچندان شود. همچنین با توجه به رشد شهرنشینی و شاغل بودن والدین، عملاً بسیاری از خانوادهها چارهای جز سپردن فرزندان خردسالشان به مهدکودکها ندارند. برخی از والدین نیز، به مهدکودک به عنوان ابزاری برای رشد، پویایی و مهارتآموزی دلبندانشان نگاه میکنند تا به واسطه این موضوع، سرمایهگذاری در کودکی، در بزرگسالی فرزندانشان بتوانند پلههای ترقی را راحتتر طی کرده و آینده درخشانی را برای خود بسازند. اما در این میان سؤالی که در ذهن بسیاری از والدین وجود دارد و بهنوعی باعث نگرانی آنهاست این است که مهد کودک خوب کجاست و چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ ایرناپلاس در نشستی با حضور منصوره کریمزاده، دانشیار دانشکده علوم بهزیستی و توانبخشی و رئیس انجمن مطالعات کودکان پیش از دبستان ایران، فاطمه قاسمزاده، روانشناس و فعال حوزه کودکان و بهنام بهراد، استادیار پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش به ابعاد مختلف آموزش در مهدهای کودک و پیشدبستانی پرداخته است.
آیا دوره آموزش پیش از دبستان در مهدکودک و پیش دبستان برای کودکان الزامی است؟ کودک از چه سنی باید وارد مهدکودک شود؟
فاطمه قاسمزاده: بحث آموزشهای پیش از دبستان از آن نظر اهمیت دارد که ۶ سال اول کودکی، دوران رشد همه جنبههای اوست و اگر کودک از ابتدا در محیطی مناسب رشد نکند و چنین آموزشهایی برای او وجود نداشته باشد، در مراحل بعدی زندگی اگر نگوییم دچار آسیب میشود، ولی حداقل با موانع بسیاری مواجه میشود. تحقیقات ثابت کرده کودکانی که دوران پیش از دبستان را گذراندهاند در مقطع بعدی که دبستان است، موفقتر بودهاند. این موفقیت فقط در مفهوم خاص آموزشی نیست، بلکه سایر توانمندیها از جمله برقراری ارتباط و اعتمادبهنفس را نیز شامل میشود.
توپی که به زمین خانوادهها انداخته میشود
کریمزاده: اگر خانوادههایمان را آگاه کنیم تا بدانند که دوره پیش از دبستان چه اهدافی دارد و چه چیزهایی در آن باید دنبال شود و باید در این دوره از کودکان چه چیزهایی را انتظار داشته باشیم مشکل ما حل خواهد شد. مسئله این است که بسیاری از خانوادههای ما از مراکز پیش از دبستان انتظارات غیرمعقول و غیرمنطقی دارند. امروز دنیا تأکید دارد مربی کودکان حتی در طول یکی دو سال عوض نشود. در برخی از این مراکز خانواده به کل حذف شدند. ولی امروز در دنیا ارکان اصلی آموزش، والدین هستند و والدین هر روز در مدرسه حضور دارند و تعامل میکنند و در جریان برنامهها قرار میگیرند. مشکل ما این است که شاخصهای استاندارد بسیار معتبری در دنیا وجود دارد، ولی نه آموزش و پرورش و نه بهزیستی هیچکدام تمایلی به استفاده از این شاخصهای استاندارد ندارند.
جهت اطلاع بیشتر وارد لینک ذیل شوید:https://plus.irna.ir/news